Kwaliteitsmanagement, wat kan ik daarmee?

Als werknemer in een bedrijf merk je al snel hoe iets beter kan of hoe iets slimmer opgelost kan worden of hoe een handeling versimpeld kan worden. Een werkgever heeft hier minder overzicht over, waardoor er soms communicatieproblemen kunnen ontstaan en andere obstakels uit de doeken kunnen komen. Hierbij wordt een kwaliteitsmanagement software ingezet zodat er beter gefunctioneerd wordt in een bedrijf. Maar wat krijg je voor kwaliteitsmanagement? In dit artikel bespreken we wat kwaliteitsmanagement is en wat de voordelen hiervan zijn (Pepperflow).

De kwaliteitsmanagement software

Kwaliteitsmanagement zorgt er met name voor dat de organisatie die producten of diensten levert met betere kwaliteit werken waardoor ook de kwaliteit van hetgeen wat zij aanbieden ook omhoog gaat. Kwaliteit is tegenwoordig namelijk een belangrijk element van producten en diensten die geleverd moeten worden door bedrijven. Kwaliteitsmanagement is echter geen alleenstaand vakgebied, het loopt namelijk door het gehele bedrijf heen. Het focust zich echter wel meer op de afdelingen die een definitieve bijdrage leveren aan de dienst of het product. Daarnaast neemt kwaliteitsmanagement de klant als thuishaven en volgt de wensen van de klant tot op de punt.

Een bedrijf streeft ernaar veel winst te maken en weinig kosten te hebben, dit is in sommige gevallen nadelig aan de kwaliteit van de producten of diensten. Kwaliteit is een belangrijk element in producten of diensten, het zorgt er namelijk voor dat de klantvriendelijkheid bevordert. 

Naast het bovenstaande zorgt kwaliteitsmanagement ook voor een stappen plan met een duidelijke doelstelling voor het bedrijf. Hiervoor wordt een kwaliteitsmanagementsysteem als hulpmiddel gebruikt, deze helpt met het behalen van de doelstelling maar zorgt ook voor het volgende: het zorgt ervoor dat de werkwijze en processen in kaart wordt gezet, het brengt ook het bedrijf zelf in kaart en verder brengt het ook alle kosten die gemaakt worden in beeld. Door het vastleggen van de werkwijze en processen kunnen deze weer verbonden worden met regelgevingen en wetten die voldaan moeten worden. Als laatst zorgt een kwaliteitsmanagement systeem ook voor het voorkomen van obstakels en risico’s, mochten deze wel aan het licht komen dan zijn deze in controle.

Pros van kwaliteitsmanagement software:

Kwaliteitsmanagement software heeft de volgende voordelen als het wordt gebruikt:

  • Er worden minder kosten gemaakt en meer rendement gemaakt
  • Door kwaliteitsmanagement krijgen producten of diensten aantoonbaarheid
  • De klanttevredenheid stijgt
  • Het geeft structuur aan bestaande bedrijfscultuur
  • Bij een aansprakelijkheidszaak is er houvast.

Denkt u toch een andere aanpak te willen, dan kan u ook eens kijken naar planning and control.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *